De ce iPhone Xs dual SIM o să fie inutil în România

de: Răzvan Băltărețu
14 09. 2018
Răzvan Băltărețu/PLAYTECH

Unul dintre marile anunțuri, odată cu iPhone Xs, a fost că Apple trece și la telefoane dual SIM. Face pasul însă cumva degeaba pentru cele mai multe țări, inclusiv România.

Atât iPhone Xs, cât și iPhone Xs Max au suport dual SIM. Asta ar fi vestea mare, doar că există două nuanțe aici și China iese cu un avantaj imens.

Apple folosește pentru suportul dual SIM un slot pentru SIM normal și unul eSIM. Tehnologia eSIM a fost folosită și în Apple Watch 3 cu suport 3G, iar acum ajunge pe telefoane. Chiar dacă Vodafone și Deutsche Telekom (compania care controlează Telekom în România) au fost prezentați pe scena evenimentului drept parteneri, niciunul nu poate oferi suport dual SIM pe iPhone Xs la noi.

În lume sunt doar nouă țări în care vei putea avea două cartele SIM într-un iPhone: Ungaria prin Magyar Telekom, Austria prin T-Mobile, Canada cu Bell, India cu Airtel și Reliance Jio, Croația cu Hrvatski Telekom, Spania cu Vodafone, Cehia cu T-Mobile, Marea Britanie cu EE, Germania cu Telekom și Vodafone, și Statele Unite ale Americii cu AT&T, T-Mobile și Verizon.

Practic, după cum e vizibil în listă, cea mai avantajată țară e America. China, pe de altă parte, beneficiază de telefoane iPhone Xs și Xs Max cu slot pentru două cartele. Totuși, chinezii au suport pentru eSIM în câteva orașe, nu și în capitala Beijing, prin China Telecom și China Mobile.

Noutatea asta e folosită însă mai mult ca motor de creștere în țări ca India, Filipine, Indonezia, Marea Britanie și, evident, China. Sunt luate în ordinea ponderii telefoanelor cu dual SIM. SUA, spre comparație, e undeva la 4%. În același timp, China e la 90%.

Miza dual SIM pe iPhone Xs e pentru China, unde concurența e și mai mare. Pe lângă producători mari, Apple are ca rivali și companii mici cu telefoane ieftine și hardware performant. Totuși, în România n-ai noroc de dual SIM, așa că dacă ai nevoie, rămâi tot cu alternative cu Android.